Kwiaty doniczkowe

Niewiele o wyglądzie, a dużo o potrzebach roślin

Asparagus Sprengera

Posted by zojalitwin w dniu 21.02. 2011

©

©Asparagus densiflorus ‚Sprengeri’

Opis

Rodzina: Liliaceae – liliowate

Jego nazwa botani­czna pochodzi z greckiego asparagos (szparag) i łaciń­skiego densiflorus (gęsto kwit­nący).

Synonim: Asparagus sprengeri.

Szparag Sprengera jest byliną o wiotkich, długich, zwisających lub płożących się pędach. Liście przekształcone w krótkie, zakrzy­wione ciernie. Jasnozielone gałęziaki(tak botanicy nazywają mocno przekształcone zielone łodygi) rozmieszczone skrętolegle i dość rzadko. Drobne, biało-kremowe, wonne kwiaty zebrane są w grona w kątach gałęziaków  i nie mają znaczenia zdobniczego. Czasem szparag zawiązuje owoce — nie­wielkie, czerwone jagody, w których znajdują się nasiona. Jeżeli chcemy szparag rozmnażać w domu, nasiona te bardzo nam się przydadzą.

W uprawie doniczkowej mogą pojawić się jeszcze:

A. densiflorus ‚Meyeri’ (syn. A. meyeri ) – szparag Meyera. Jego cechą charakterystyczną jest wygląd pędów przypominających lisie ogony.

A. densiflorus ‚Myriocladus’ (syn. A. umbellatus) – szparag modrzewiowy. Rzadko spotykany w uprawie gatunek o silnie rozgałęzionych pędach, dorastają­cych do 2 m długości. Ma jasnozielone gałęziaki zebrane w gęste pęczki, jak igły modrzewi.

Asparagus falcatus – szparag sierpowaty. Występuje dziko w Azji i Afryce jako zdrewniałe pnącze o długich, sztywnych pędach (do 15 m). Gałęziaki osiągają 10 cm długości.

Asparagus setaceus (A. plumosus) – szparag pierzasty. Pochodzi z Afryki Południo­wej. Jego wiotkie pędy dorastają do kilku metrów długości i mają wachlarzowaty kształt. Gałęziaki są bardzo delikatne, cienkie, zebrane w pęczki. Liście prze­kształcone w zakrzywione ciernie. W sklepach czasem pojawia się odmiana ‚Pyramidalis’ o wzniesionych pędach.

Występowanie

Pochodzi z prowincji Natal w RPA.

Wysokość

W naturze długość pędów może dochodzić do 2 m. W doniczkach przeciętnie między 60 – 90 cm.

Stanowisko

Asparagus bardzo lubi miejsce jasne, ale nie w pełnym słońcu. Dobrze sobie poradzi na parapetach okien o wystawach zachodnich, wschodnich i pośrednich. Mając okna skierowane na południe lub południowy-wchód lub zachód kwiatka musimy powiesić za firanką. Jaśniejący kolor gałęziaków będzie sygnałem, że ma zbyt dużo słońca. Posiadając zimne mieszkania trzeba pamiętać, że równie popularny szpa­rag pierzasty potrzebuje więcej ciepła niż szparag Spren­gera.

Wymagania

Podłoże do uprawy asparagusów powinno być bogate w próchnicę, o lekko kwaśnym odczynie (pH 6,0-6,5, dla szparaga pierzastego bardziej kwaśne bo o pH 5,5-6,0). Dla tych, którzy wolą przygotowywać sami podłoże – bo wiedzą wtedy co mają – podam skład mieszanki jaką przygotowuje się w uprawach produkcyjnych. Otóż miesza się ziemię kompostową(minimum 2-u letnią) z torfem, korą i dobrze rozłożonym, a najlepiej przekompostowanym obornikiem w proporcjach 2:1:1:1. Do tego dodaje się nawozy. Nie będę podawała ich ilości bo posiadacze doniczek powinni raczej trzymać się zaleceń na opakowaniach dostępnych nawozów przeznaczonych do użytku domowego. Pamiętamy, że szparag pierzasty wymaga bardziej przepuszczalnego podłoża i mniejszej dawki nawozów.

Jeśli mamy tylko jedną roślinę to zmuszeni jesteśmy do korzystania z ziemi dostępnej w sklepie. Wiosną kiedy w domach przesadza się wiele roślin można przygotować więcej podłoża standardowego i potem modyfikować tylko tyle ile potrzeba na daną roślinę. Na takie standardowe podłoże powinno się składać to co kupimy oraz około ¼ objętości granulowanego obornika i 1/3 objętości wermikulitu, perlitu czy kory. Tu już nie musimy dodawać żadnych nawozów bo są one zawarte w ziemi, a my jeszcze dodaliśmy obornika. Tak przygotowane podłoże nie będzie od nas wymagało nawożenia przez około 2 miesiące. Dopiero potem powinniśmy dawać nawóz do roślin zielonych, co tydzień wlewając do konewki połowę zalecanej dawki.

Pamiętajmy by latem starać się utrzymywać podłoże lekko wilgotne lecz między podlewaniami wierzchnia warstwa powinna przeschnąć. Prawidłowo utrzymywany stan wilgotności podłoża zobaczymy podczas przesadzania. Jeśli na korzeniach pojawią się zgrubienia(usunąć w czasie przesadzania) będzie to oznaczało, że roślina przechodziła okres suszy. Szparag z racji swego występowania przystosował się do panujących warunków i tworzy te bulwy na korzeniach by móc magazynować w nich wodę. Rosnąc w sprzyjających warunkach nie ma potrzeby uruchamiać tego mechanizmu obronnego, a ilość bulw (bo zupełnie ich wyeliminować się nie da) świadczy tylko o naszej staranności w pielęgnacji. Dodatkowym efektem okresowego braku wody jest powstawanie krótszych pędów, a przy domowym braku światła i mniej gęstych.

Temperatura domowa latem jest optymalną, a na zimę kto może powinien obniżyć temperaturę do około 15 0C. Roślina wyraźnie zwolni wzrost i nie będzie się tak wyciągać. Nieco wyższej temperatury potrzebuje szparag pierzasty, a szparag mo­drzewiowy wymaga 25-28°C latem i 15-18°C zimą.

Wiosną przystępujemy do przesadzania. Wykonujemy go jednak tylko wówczas kiedy jest to konieczne i dajemy doniczkę wyłącznie o numer większą. Czasem po usunięciu bulw spokojnie można posadzić do tej samej doniczki. Drugą czynnością jest usunięcie wszystkich starych, nieładnych pędów. Asparagus szybko nadrobi ubytki, a my w doniczce będziemy mieć tylko ładnie zielone pędy.

Przypomnienie dla osób wystawiających asparagus na balkon. Rośliny to lubią, ale trzeba pamiętać by częściej sprawdzać stan ich zdrowotności szczególnie poszukiwać nieproszonych lokatorów, a wyjątkowo starannie robić to przed wniesieniem doniczek do domu.

Rozmnażanie

Wszystkie szparagi rozmnaża się przez wysiew nasion lub podział starszych, roz­rośniętych egzemplarzy.

Nasion nie należy przetrzymywać zbyt długo po zbiorze. Najlepiej wysiewać je w drugiej połowie zimy (w styczniu—lutym) uprzednio namoczywszy je na dwa dni w ciepłej wodzie. Napęczniałe nasiona szybciej kiełkują. Wysiewamy do pojemników albo w specjalne podłoże do kiełkowania, albo(ja osobiście wolę) w mieszankę torfu z perlitem gdzie na dwie części perlitu dajemy jedną część torfu. Kiełkowanie odbywa sie w ciemności. Do czasu kiełkowania i w jego trakcie utrzymujemy podłoże w temperaturze 22-23 0C (dla szparaga pierza­stego 22-29°C). Po zakończeniu wschodów by siewki się nie wyciągały obniżamy temperaturę do 20 0C i pojemnik ustawiamy w możliwie najwidniejszym miejscu. Jeśli jest to kamienny parapet pod pojemnik podstawić deseczkę, kawałek styropianu lub dwie podkładki jakie stosuje się w barach piwnych, by zimny parapet nie obniżał temperatury ziemi.

Do pierwszego pikowania po około 3 miesiącach od wysiewu do możliwie najmniejszych doniczek. Jak nie mamy to do palet ze średnimi otworami. Po przerośnięciu podłoża przesadzamy do doniczek o średnicy 6-8 cm. Dopiero w sierpniu sadzimy do doniczek o średnicy nie przekraczających 12 cm. W marcu będzie trzeba zadecydować czy roślina wymaga kolejnego przesadzenia czy nie.

Choroby i szkodniki

Jeśli wystąpi masowe żółknięcie listków szczególnie w miesiącach zimowych to sprawdźmy podłoże, bo najprawdopodobniej jest zalane. Bez względu na porę rośliny przesadzamy do świeżej ziemi usuwając tyle mokrego, starego podłoża ile się tylko da bez zbytniego uszkadzania korzeni. Jeśli jednak część korzeni wykazuje objawy nadgnicia należy je usunąć, a miejsca cięcia oprószyć sproszkowanym węglem drzewnym. Dopiero wówczas posadzić.

Bakteryjna guzowatość podstawy łodyg. Słaby wzrost rośliny, pędy wyraźnie marnieją, a na szyjce korzeniowej lub u podstawy łodyg duże galasowate narośla. Jedyne wyjście to chore rośliny usunąć wraz z doniczką.

Ze szkodników mogą pojawić się prawie wszystkie popularne na roślinach. Szukajmy zatem przędziorków, wciornastków, mszyc, tarczników czy wełnowców.

 

Przypisy


Wykorzystano zdjęcia z następujących stron:

Falcatus - http://www.beekenkamp.nl/ornamentals/categorie/90/asparagus-falcatus.htm

Modrzewiowy - http://www.nature.go.kr/

Meyerii - http://www.public.asu.edu/~camartin/plants/Plant html files/asparagusdensiflorus.html

Sprengeri - http://home-and-garden.webshots.com/photo/2272731150097111063JuqYZv

Korzenie - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Asparagus_densiflorus_19.jpg

About these ads

Odpowiedzi: 4 to “Asparagus Sprengera”

  1. Doxi said

    Pani Zoju, czy przycięcie pędów tej rośliny o połowę coś da, tzn. czy ona się rozkrzewi? Pytam, bo dostałem dość zaniedbaną roślinę, wygoloną z liści prawie na połowię długości pędów. Z tego względu skróciłem pędy o połowę oraz pousuwałem wszystkie zżółknięte i uschnięte odgałęzienia boczne. I zastanawiam się, czy da to efekt w postaci wybijania z pąków śpiących… Szczerze mówiąc, nie bardzo wiem, czy roślina w ogóle tworzy coś takiego. Tak czy inaczej, będę wdzięczny za odpowiedź na nurtującą mnie kwestię :)

    • zojalitwin said

      Oczywiście, po przesadzeniu, i poważnym traktowaniu potrzeb rośliny ta zacznie wypuszczać kolejne już ładne zdrowe liście. Przycinanie jej nie zaszkodzi ale i nie pomoże. Proszę stworzyć jej dobre warunki wzrostu a pojawią się kolejne nowe gałęzie. Na tej cesze rośliny bazują wszyscy ogrodnicy, którzy uprawiają asparagus na liście do kwiaciarni.

      • Doxi said

        Czyli nie ma co liczyć na zagęszczenie rośliny… Roślinę przesadziłem, stosując się do zaleceń zawartych w Pani artykule. Bryła korzeniowa była strasznie przerośnięta, pełna bulw (które nazywam „ziemniaczkami”) – dowód na to, że roślina wielokrotnie była przesuszana (ziemniaczków było naprawdę całe mnóstwo). Jak tylko zauważę, że roślina podjęła wzrost, zetnę wszystkie ogołocone gałęziaki. Mam nadzieję, że to postępowanie przyniesie efekt. Dziękuję Pani za bezcenne rady i pomoc!

      • zojalitwin said

        To dobre rozwiązanie. Szkoda, że nie został podzielony jeśli był duży. Szybciej uzyskuje się bujniejsza roślinę. Jeśli nie chcemy dwóch to przy kolejnym przesadzaniu można połączyć do jednej większej doniczki.

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

 
Obserwuj

Otrzymuj każdy nowy wpis na swoją skrzynkę e-mail.

Dołącz do 62 obserwujących.

%d bloggers like this: